funaFørst troede jeg afgjort det var en joke.
Tanken om en opslugt, hastigt læsende pædagog siddende på toilettet var så virkelighedsfjern i mit univers, at det ikke kunne være alvor.

Men det var skinbarlige realiteter, hun fortalte om. Pædagogen, hvis ambitiøse leder vist havde fået et par Lean-inspirerede ideer på tværs i halsen.

 

 

Tøndelitteratur og sandwichpauser-i-farten

I bekvem læseafstand på væggen ved personaletoilettet i daginstitutionen hængte lederen vigtige breve og faglige artikler, som pædagogerne som pædagogerne forventedes at krydre “pausen” på tønden med. Ingen spildtid her!

Samme leder havde indført, at pædagoger, der holdt forældresamtaler eller møder i løbet af dagen pr. automatik droppede frokostpausen.

Nu håber jeg ikke, at nogen får ballade over at ha’ sladret, for det er altså et meget virkeligt eksempel, det her. Men det tror jeg faktisk heller ikke.

Desværre gætter jeg på, at du også har hørt om den slags eksempler, og måske endda kan bidrage med eksempler fra din egen daglige verden, der er ligeså groteske?
Jeg har i hvert fald mødt masser af arbejdspladser, hvor pauser ikke er rigtige pauser. Eller hvor der slet ikke opereres med begrebet pauser, fordi det opleves som spild af tid, eller fordi der simpelthen ikke ER tid til den slags.

For et par år siden læste jeg om en undersøgelse, der viste, at hver tredje dansker ikke holdt andet end en-hurtig-sandwich-i-farten-pause i løbet af en arbejdsdag, og jeg tror ikke, det er blevet ret meget bedre siden.

Det er noget skidt. Vi har nemlig brug for at slippe arbejdet og tænke på noget helt andet – eller ingenting – i løbet af dagen. Mentale pauser alene eller sociale åndehuller, hvor vi snakker med kollegerne om alt muligt, der ikke har med arbejdet at gøre.

Om vi har brug for det ene eller det andet afhænger bl.a. af hvilken persontype, vi er. (Det kan du læse mere om, hvis du henter de ideer til bedre pauser, som jeg fortæller om længere nede…)

 

Pauser er guld fordi:

  • Du får mere overskud til at organisere arbejdet og løse opgaverne
  • Overblikket vokser, når du træder et skridt tilbage og slipper arbejdet – for så at tage fat på det igen
  • Du når mere, fordi det hele falder lidt lettere
  • Ideer opstår, når tankerne sættes fri – kreativiteten vokser
  • Du forebygger stress. Pauserne får dit system til at falde til ro – hvis du altså bruger dem rigtigt.

 

Nå ja, den der kaffe…

Adskillige vittigheder og hånlige bemærkninger er efterhånden fløjet rundt i luften, om al den kaffe, som pædagoger (og lærere og andre, som er havnet i søgelyset) drikker, mens de “bare står på legepladsen og snakker”.

Det er efterhånden veldokumenteret, at mennesker, som arbejder med mennesker, har tendens til at blive overbelastet, bl.a. af kontakten og nærværet med børn, brugere eller klienter.
Derfor er det en eminent, stress-minimerende og sundhedsfremmende diciplin at holde en pause. Uden at være “på”.
Og at pædagoger kan holde lidt pause på legepladsen SAMTIDIG med at de er tilgængelige, hvis noget brænder på. Ja, det kan både børn, forældre, ledere og andre vist kun være ovenud tilfredse med.  

Så må det til gengæld være lovligt at trække stikket ud mens man sidder på tønden. Syn’s jeg altså.

 

Vil du ha’ gode ideer?

Jeg har en hel håndfuld gode ideer til, hvordan du får det bedste ud af dine pauser.
Dem kan du få lige her. Oveni får du også en gratis inspirationsmail når jeg har noget på hjerte. Eller… når jeg både har noget på hjerte og tid til at få det skrevet ned i en mail.

Hvis du allerede er på min mailliste, får du ideerne i den mail, som er lige på trapperne… Værs’go’.

Hvis du kender andre, som vil ha’ gavn at at kigge nærmere på pausekulturen – eller følge med her på min blog, så del endelig til højre og venstre!

 

Kærligst

Anette

 

Tagged with →  
Share →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.