Om brølere. Og om at komme over dem.To timer før det vigtige møde. Vores fælles præsentation var endelig færdig. Med slides der emmede af entusiasme og faglighed. Flot, klog, gennemarbejdet og klar til at slå benene væk under tvivlerne på vores projekt, som der unægtelig var en del af…
Og så væltede jeg en kop te ned i den bærbare. På et splitsekund, som jeg ville ha’ givet min højre arm for at kunne spole tilbage. (Bagefter er jeg taknemmelig for at det ikke var en mulighed.)
Trods ninja-hurtig reaktion var maskinen død, og den eneste eksisterende udgave af præsentationen væk.


Men hvorfor nu skrive om væltede kopper og klummerhoveder?

Fordi det for rigtig mange af os er et stort emne. Altså det her med at lave fejl. At dumme os. At udstille vores manglende evner ufrivilligt. At blive til grin. At være ude af stand til at løse en opgave ordentligt. At føle os uperfekte. At komme til at ødelægge noget. At gøre nogen ondt.

For særligt sensitive synes modvilje eller angst for at begå fejl at være endnu mere hyppig. Ligesom smerten, skammen eller flovheden kan føles endnu større end hos “almindeligt” sensitive.


Gamle plader om fejl – og nye toner

Når jeg nu tænker på te-miseren igen, mærker jeg en velkendt en rødglødende fornemmelse i kroppen. Præcis som da det skete – for flere år siden.
Rædsel og skyld. En besynderlig blanding af magtesløs lammelse og og febrilsk adrenallinchok.
Hvordan kunne jeg være så klodset? Hvor er jeg et usselt menneske. Vores fælles projekt tabt på gulvet fordi jeg ikke tænkte mig om.
Jeg ved jo godt, at man ikke skal drikke te tæt på en pc. Og gjorde det alligevel. Respektløs, uansvarlig…

Bebrejdelserne over min fatale fejl haglede ned over mig.
Men kun fra mig selv. Jeg lagde pr automatik en gammel plade i grammofonen og afspillede de stemmer og følelser, som gennem hele mit liv havde hørt til i sådan en situation.

De dejligste kolleger stod straks klar med medfølelse, hjælp og opbakning. Præcis det, jeg havde allermest brug for.
Selvfølgelig vælter verden ikke fordi en præsentation må genskabes efter hukommelsen i huj og hast. Det vidste de heldigvis godt.
Og de vidste frem for alt, at ingen nogensinde er vokset af at blive nedgjort og skældt ud.


Endnu et “klummerhoved” begik en fejl

For nylig kom en af deltagerne i en af mine Erfaringsgrupper for særligt sensitive ved et uheld til at vælte sin varme kakao ud over bordet og det materiale, jeg lige havde delt ud. Det var i starten af det første møde i gruppen, så stemningen var stadig lidt “fremmed”, hvilket hun med sikkerhed også havde mærket.
Hendes skyldbetyngede og undskyldende reaktion sendte mig lukt tilbage til min egen vildfarne tekop, og jeg mærkede med det samme alle følelserne vælde op igen.

Men verden væltede heller ikke denne gang. Og både jeg og de andre deltagere vidste, at hun havde allermest brug for medfølelse, hjælp og opbakning.
Så det fik hun.
Flere gange derefter fortalte hun, hvor meget det havde betydet for hende at blive mødt på den måde.
Senest i sin evaluering af gruppeforløbet, hvor hun skrev:

“…jeg fik ikke den negative følelse som et klummerhoved, som jeg klart ville føle blandt fremmede ellers. Behagelige mennesker, som bare tænkte: Nå ja pyt, det kan ske for enhver. Det er rart at mærke.”


Når vores (angst for) fejl får for godt fatFalling

Vi kan blive så bange for at lave fejl, at vi “stivner” og lader være med at kaste os ud i noget ukendt eller “gemmer os”, så ingen opdager, hvis vi laver fejl. Det kan være så slemt, at der er tale om en angstlidelse, som vi har brug for professionel hjælp til at håndtere.

I langt de fleste tilfælde kan vi dog selv øve os på at være ganske almindelige “fejltastiske” mennesker. Det er ikke nødvendigvis nemt.
Den rationelle del af os kan sagtens i overbevisende stil melde ud, at “vi er jo allesammen bare mennesker…” eller “ingen er jo perfekt…”
Det er bare ikke altid, at følelserne og tankerne om os selv er lige så overbeviste.


Fire tips til eftertanke – og handling

Som jeg ofte før har hørt mig selv sige, så findes der ikke nemme opskrifter på at ændre det, vi ikke bryder os om. Men du får alligevel et par tips til, hvad du kan arbejde med, hvis du bøvler for meget med de her fejl:

1) Ligger der noget større bag? Overvej om der ligger noget bag din modvilje mod at dumme dig eller dit ubehag når du gør det, som du har brug for hjælp til at håndtere. Gamle traumer, ubehagelige oplevelser eller en uopdaget angst. Og søg i så fald (professionel) hjælp til at få kigget på det.

2) Giv dig selv tilladelse til at slippe den fejl, du har begået. Stop ulykken (så godt du kan), beklag overfor dem, den er gået ud over og ret op på det, du kan rette op på. Derefter må du lade dig selv tænke på noget andet. Træk vejret dybt. Syng eller dans. Se en film. Eller gør noget andet, som får dig til at slippe fejlen. Ingen bliver gladere af, at du har det skidt.

3) Du er et godt menneske! Mind dig selv om, at du helt grundlæggende er ok. Måske endda fantastisk? Du prøver ihærdigt på at undgå fejl og forsøger altid at gøre alting bedst muligt. Og for det meste lykkes det. Læg mærke til, hvad der er gået godt for dig den seneste tid. Er det svært for dig at få øje på noget, er det også ok. Du behøver ikke altid være en succes i andres eller dine egne øjne. Giv dig selv nogle kæmpe-krammere og tag imod dem, du måske får fra andre. Selvkærlighed, medfølelse og varme kan du aldrig få for meget af.

4) Tro på at det går over. Selvom det kan synes umuligt, så fortæl dig selv, at smerten, flovheden, følelsen af fiasko eller pinlighed i elefantstørrelse skrumper efterhånden, som du arbejder med at tilgive dig selv. Hvis du altså ikke selv holder det hele i live. Ofte kan fejl set i bakspejlet virke uendeligt små og ubetydelige, selvom de i situationen for dig var enorme. (Særligt sensitive kan være eksperter i fejlforstørrelse…)


“The greatest mistake you can make in life is to be continually fearing you will make one.” Elbert Hubbard 


Kan du bruge det, du har læst? Har det sat nogle tanker i gang? Er du blevet rørt?
Så vil jeg blive rigtig glad, hvis du vil dele mit indlæg med andre, som måske kan bruge det til noget.

Kærligst
Anette Christensen
TrivselsGuide


PS.
Husk at alle tekster her på www.trivselsguide.dk er omfattet af copyright, og derfor kun må kopieres efter aftale med mig og med kildeangivelse.
Kontakt mig på ac@trivselsguide.dk 

Foto credit: Maroon Surreal

Tagged with →  

5 Responses to Om at lave fejl. Og om at komme over dem

  1. Hej Buffy
    Ærgerligt at du ikke fandt noget brugbart.
    Er du sikker på, at du leder de rigtige steder?
    Meget store fejl kan være ganske svære at komme sig over. Måske skal der mere end et lille skriv på nettet til at hjælpe dig? Måske har du brug for at snakke med nogen i stedet?
    Jeg ønsker dig alt det bedste og håber, du finder det, du leder efter.

  2. Buffy Schiff siger:

    Hej!
    Jeg leder efter måder at komme over MEGET store fejl, synes mest det handler om småting.. Så nej, dette var heller ikke noget jeg kunne bruge…

  3. Vibeke siger:

    Tak for ordene. Meget hjælpsomt.

  4. Dejligt at ordene kan bruges, Aase. Tusind tak for din tilbagemelding 🙂

  5. Aase siger:

    Tak for meget brugbar info.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.