“Jeg er i tvivl, om jeg skal bestille billetter til toget meget tidligt om morgenen eller lidt senere…?”
Ubeslutsomhed og frustration dampede ud i rummet, da hun ringede til mig for at få hjælp.
Hun havde tidligere spurgt mig til råds om turen, så jeg vidste, at det handlede om detail planlægning af en lang, længe ønsket og derfor for hende altafgørende vigtig rejse.

Den skulle være helt perfekt!

Om ubeslutsomhed og tvivl. Og om at få ro i maven alligevel. Trivselsguide.dkLæs med, hvis du kan bruge 7 gode råd om at vende ubeslutsomhed og tvivl til (mere) ro i maven.

Men først lidt om hvorfor filan det kan være så svært…

 


Drop nu bare den tvivl! Det er da ikke så vigtigt…

Hvilken forskel skulle det gøre, om en togtur gennem dalen foregår en time før eller senere? Nogen vil tænke, at det da kan komme ud på et. Det kan det måske også. Men ikke for kvinden her.

“Måske er solen ikke at se i dalen allerede kl. 6.10? Måske får jeg slet ikke overskud til oplevelsen, fordi jeg har så svært ved at sove, når jeg ved, at jeg skal vågne ekstremt tidligt?
På den anden side… Måske oplever vi ikke den “jomfruelige” stemning, hvis vi kommer senere? Måske vil jeg dunke mig selv for hårdt i hovedet, hvis jeg ikke strammer ballerne og står tidligt op?…”

Hun ringede til mig, fordi hun vidste, at jeg ikke ville grine og be’ hende ta’ sig sammen. Og fordi hun havde brug for at vende sine (alt for) mange tanker, før hun besluttede sig. Det kender jeg godt.

Hun havde et dybfølt ønske om at planlægge en “once in a life time tur”. Derfor skulle alle sten vendes. For tænk hvis en forkert beslutning betød, at en oplevelse undervejs blev alt for overbelastende eller ikke gav det fantastiske sug i maven, som hun forestillede sig muligt? Det handlede også om frygten for at fejle i sin stræben efter det perfekte.Der var store følelser i spil!

 


1000 tanker

Som mange særligt sensitive mennesker har hun 1000 tanker om alle aspekter i ethvert valg, og derfor synes mulighederne for at tage en forkert beslutning nærmest uendelige.
Forestillingsevnen om følgerne af beslutningerne er enorm, og hun kan på forhånd næsten mærke, hvordan hun vil have det – uanset hvad hun vælger.
Desværre kender hun jo ikke de præcise forudsætninger for at mærke det, og bl.a. derfor kommer hun i tvivl om, hvilke valg der i virkeligheden vil være bedst.

 

Tvivl og ubeslutsomhed - TrivselsGuide.dk


Mavefornemmelser i flertal

Rejseplanlæggeren ved godt, at hun skal lytte til sin mavefornemmelse.
Hvis du er særligt sensitiv ved du sikkert, at sådan en kan være voldsomt stærk. Så du ikke er i tvivl om, hvad du bør vælge. (Om du så vælger det, den fortæller dig, er en ganske anden sag.)
Men somme tider kan det føles som om mavefornemmelserne står i kø for at guide dig.
Den ene stærkere end den anden.

En mor kontaktede mig for nyligt, fordi hendes særligt sensitive (næsten voksne) søn ikke kunne finde ud af, om han skulle springe fra sin uddannelse til fordel for en anden. Hans mange mavefornemmelser jagtede ham rundt i manegen, og han led voldsomt i sin ubeslutsomhed. Mor havde svært ved at følge og råde ham i hans tvivl.
Det kunne jeg sagtens forstå. (Se mere om denne “historie” længere nede.)


Den lille og den store tvivl

Der er forskel på beslutninger.
Dagligdags overvejelser efterlader os som regel ikke i krise.
Hvad skal jeg spise til frokost?
Hvilken slags is skal jeg vælge?
Skal jeg tage med kollegerne i byen?

Medmindre de knytter sig til noget større. Fx. overbevisninger om at vi er for tykke, og derfor bør spise noget andet, end det vi har lyst til.

Måske får et skrantende selvværd os til
at drages af det, som vi tror andre synes er mest rigtigt.
Eller som i eksemplet med togturen, hvor perfektionisme og frygt for at fejle var i spil.
I så fald kan vi være styret af ubearbejdede følelser og overbevisninger, som forstyrrer både mavefornemmelsernes troværdighed og vores fornuftsbaserede dømmekraft.

 

De vigtige valg, som har stor betydning for os selv eller andre, efterlader os naturligt nok let i seriøs ubeslutsomhed og tvivl.

“Skal jeg sige mit job op, fordi jeg ikke trives?”
“Hvilken skole er den mest rigtige for mit barn?”
“Skal jeg flytte sammen med (eller fra..) min kæreste?”

Uanset om ubeslutsomheden gælder små eller store valg, kan tvivlen i sig selv stresse os, så vi bliver endnu dårligere til at vælge kompetent.

Der er altså gode grunde til at få hold på uro og ubeslutsomhed, inden det løber helt af med os.


Sådan får du (mere) ro i maven – 7 gode råd mod ubeslutsomhed og tvivl

1) Søvn, mad og balance – Et godt udgangspunkt
Når vi er overstimulerede og overbelastede, lander vi let i ubeslutsomhed. Man ved fra forskning, at mennesker som har sovet nok og spist godt (sundt) generelt tager de mest kompetente beslutninger. Hvis du har vigtige beslutninger foran dig, kan du altså med fordel forsøge at være i fysisk og mental balance.

2) Brug både hjerte og hjerne
Nogle af os træffer oftest fornuftprægede beslutninger, som vi logisk set mener, må være de mest rigtige. Andre vælger med hjertet, intuitionen eller mavefornemmelsen og baserer beslutninger på det, der føles bedst eller umiddelbart virker mest rigtigt på os.
Øv dig i at finde din egen foretrukne kombination af de to strategier. Erfaringsmæssigt virker de nemlig bedst, når de begge får plads og støtter hinanden.

3) Drop jagten på det perfekte
Perfekt findes ikke. Du vil altid kunne forestille dig noget, som er mere perfekt. Tro på at den beslutning, du tager, er ok. Jo mere du bestemmer dig for at være glad for det, du vælger, jo bedre vil din beslutning føles.

4) Lav et realitetstjek
Er der fare for at nogen dør eller kommer til skade, hvis du vælger forkert? Hvor stor betydning har dit valg helt reelt for dig selv, for andre eller for verden? (Her kan det være godt at alliere sig med en, som ser det hele lidt udefra…) Hvis der ikke er fare for noget reelt alvorligt, kan du med fordel give dig selv ordre til at gentænke størrelsen på dit problem og dermed mængden af dine overvejelser.

5) Husk dig selv på, at valg ikke altid er definitive
Mange valg kan gøres om senere, hvis de viser sig at være alvorligt forkerte. Måske koster det penge, tid eller anstrengelse. Men muligheden er der oftere, end du måske tror.
Moren til den unge, ubeslutsomme søn skrev til mig et par dage efter hendes første henvendelse: “Siden din besked har vi gentaget, at man altid kan vælge om, og at beslutninger bliver truffet, når de er modnet over tid.” Han landede heldigvis roligt i en beslutning om at skifte spor.

6) Stil krykkerne fra dig
Tyr du til andres råd om beslutninger, som du godt kan træffe selv? Er din første indskydelse at spørge en coach, en kæreste, en clairvoyant eller en anden, som du har mere tillid til end dig selv?
Andres meninger kan være gode at lytte til, men hvis du lytter mere til dem end til dig selv, nærer du din ubeslutsomhed. Selvom det ikke er det, du ønsker. Det er vigtigt, at du træner din egen beslutningsdygtighed, så du “går på dine egne ben” i stedet for at støtte dig til “krykker”.

7) Giv dig selv lov til at synes, det er svært.
Hvis din ubeslutsomhed og tvivl fylder meget for dig, forfalder du måske til at bebrejde dig selv, at du er slatten eller usikker. Find ro og tilgiv dig selv i din viden om, at dine mange tanker, fornemmelser og din livlige forestillingsevne er en del af dit personlighedstræk. Og at det derfor kan kræve mere af dig at tage store eller hurtige beslutninger, end det gør for andre.
Giv dig selv tid og klap på skulderen, når du forsøger. Men forfald for alt i verden ikke til at lade din særlige sensitivitet blive en sovepude eller et martyrium. Du er ikke et offer, men bare en, som har brug for at øve dig lidt ekstra!

Gi’r det mening for dig?

Kærligst
Anette Christensen
TrivselsGuide

 

 

17 Responses to Om ubeslutsomhed og tvivl. Og om at få ro i maven alligevel.

 1. Anette siger:

  Hej Susanne
  Tak for din kommentar. Jeg er glad for, at du synes beskrivelsen rammer plet.
  Det er genkendeligt for de fleste sensitive, at have udfordringer med beslutninger. For nogen selvfølgelig mere end andre. Men selvfølgelig kan man også være i tvivl, selvom man ikke ser sig selv som ekstra sensitiv.

  Når man har mange tanker og talrige overvejelser (som sensitive typisk har) når man selvsagt længere “omkring” i sine overvejelser forud for en beslutning. Jo flere vinkler man overvejer, jo mere er der at komme i tvivl om. Og jo længere tid tager processen.
  Til gengæld siger det også sig selv, at de beslutninger, man tager efter grundig overvejelse, ofte vil være mere bedre end dem, der tages hurtigt og uden særlig omtanke.

  Skriv gerne igen, hvis du vil vide lidt mere.
  Mvh.
  Anette
  TrivselsGuide

 2. susanne siger:

  Hold da op hvor det rammer plet.. Men jeg vidste ikke at det at være ubeslutsom og særlig sensitiv havde dette link? Jeg tænker ikke umiddelbart mig selv som særlig sensitiv.. Men.. MEGET ubeslutsom ( både vedrørende rejsen, isen, billederne på væggen.. alt det kan total stresse min hverdag :/ ) tak for gode råd.. ( trods denne tråd har nogle år på bagen 😉 )
  Susanne

 3. Det lyder dejligt Gitte – Tak 🙂
  Jeg må hellere få gang i noget på Sjælland så…

  Dorthe Jørgensen, det må vi da finde ud af. Vil du ikke skrive til mig på ac@trivselsguide ? Så kan vi jo se om det kan lade sig gøre, at strikke noget sammen 🙂

  Selv tak for din dejlige tilbagemelding, Annette Rieks 🙂 Hvor er jeg glad for, at du kan bruge mine ord & råd. Håber din mand har læst med over din skulder…

 4. Annette Rieks siger:

  Wauw!!!!! Det er rørende at blive ramt, beskrevet og rådgivet så præcist på ens personlige spekulationer. Har i aften snakket om præcis nogle af disse emner med min mand og måtte konstatere at indimellem må det være fantastisk ikke at skulle have alle nuancer med i ens beslutningsprocesser 🙂
  Tusind tak for rammende gode råd!!

 5. Hvor har du ret Annette 🙂 vi skulle nok fjerne krykkerne og tage egne beslutninger end at få gode råd hele tiden .
  Tak . vil gerne høre foredrag for vores gruppe 🙂

 6. Gitte siger:

  Jeg vil gerne hjælpe dig med beslutningen Anette. Jeg vil også gerne komme hvis du nærmer dig Sjælland

 7. Det er da også nogle store og svære overvejelser, du har for tiden Tenna. Det lyder som om, du foreløbig har fået besluttet dig for at gå i gang lidt i det små, og jeg håber det vil gøre tingene tydelige for dig. Selvfølgelig håber jeg allermest, at du finder den helt rigtige vej for dig, så du kan komme til at gøre de ting, der betyder noget for dig.
  Jeg overvejer (- og det kan jo tage lidt tid at blive færdig med… 😉 ) at lave en workshop på Sjælland i løbet af 2015. Hvis du følger mine inspirationsmails får du helt sikkert besked, når jeg har fundet ud af noget…
  Kh. Anette,
  TrivselsGuide

 8. Tenna siger:

  Åh hvor jeg kender det alt for godt selv 🙂 Jeg overvejer for og imod omkring at jeg gerne vil kunne rådgive andre i og omkring det at være psykisk sårbar og hjælpe andre osv. Jeg har selv 30 års erfaring på egen krop med dette emne. Men jeg overvejer om jeg vil kunne klare et længer undervisningsforløb og senere en uddannelse som coach, med flere lange dage i træk. Men nu vil først og fremmest prøve det af med et 10 dages Recovery mentor kursus, både for at lære og kunne rådgive og lære mig selv bedre at kende. Dette bliver en udfordring, og jeg kan først bagefter sige om jeg kunne klare at sidde på skolebænken. Det må komme an på en prøve.

  Jeg håber, at du komme til Storkøbenhavn og holder foredrag på et tidspunkt, det vil være så dejligt 🙂

 9. Tænk, at have sådan en ven som dig, Line!
  Forstående, selv-refleksiv og kærlig.
  Tak for dig – og tak for din kommentar <3

  Håber din veninde "kommer forbi" blogindlægget, hvis du tror, at hun vil kunne have glæde af det…

  Kh. Anette

 10. Ja, Betina. Lamper er lige præcis sådan en ting, der kan “vælges om”. Og som ingen i øvrigt kommer til skade af at vente lidt på.
  Jeg havde i flere år (efter præcis de tanker, du beskriver) en pære hængende på mit kontor med et almindeligt stykke A4-papir hæftet rundt om som en slags “tragt”. Den blev lavet på et minut, kostede ingenting og gav mig fred i sindet. (Skal være en energipære, som ikke bliver varm!!)
  Så fandt mine drenge en smuk, brugt lampe til mig, så jeg slap for selv at vælge.
  Somme tider er det nok at få ro på sig selv, og så vente lidt på at tingene løser sig… 😉

  Nu hænger “papirtragten” i kælderen, hvor vi heller ikke kunne finde den helt rigtige lampe. Hvad mon den en dag bli’r erstattet af…?

  Kh Anette
  TrivselsGuide

 11. Line siger:

  Rart at høre, at andre også har det sådan og at få nogle tips.
  Jeg har en veninde, som også er meget sensitiv, hun kan blive totalt udkørt, når hun skal tage store beslutninger. Hun piner ofte sig sig selv hver eneste dag, fordi hun ikke kan beslutte sig. Og kan ombestemme sig mange gange. Jeg har foreslået hende, at sætte en deadline længere fremme. Og så give slip ind til da og lade tankerne selv arbejde. Forsøge at stole på at sig selv, og at hun bedst ved, hvad der er bedst for hende.
  Og så forsøger jeg, at holde igen med alle mine egne “velmenende gode råd”. Men som som sensitiv så er det let at komme til at overfuse andre med alle sine egne tanker. Og det kan let misforstås. Derfor øver jeg mig virkelig meget på at holde igen… At kunne lytte (tie stille og lytte) og være en god ven, det er ikke en medfødt evne for alle.

 12. Betina Skovgaard siger:

  Ih, hvor jeg kender det!
  Går lææææænge og kigger på tomme vægge, fordi jeg vil være helt sikker på at det er det rigtige billede jeg hænger op.. Lige nu mangler jeg lys i stuen.. har gjort det i to måneder, og irriteres hver aften fordi der ikke er læselys ved sofaen.. Men. Hvilken lampe skal jeg vælge? Der er jo så mange at vælge imellem.. tænk hvis jeg fortryder mit valg? Tænk hvis den ikke giver godt nok lys? Tænk hvis det bare ser helt forkert ud?
  Ja, jeg skal nok bare kaste mig ud i det.. Man kan jo sælge den og købe en ny, hvis den ikke rammer plet 🙂
  Synes ofte jeg er ude i ubeslutsomhed..
  Dejligt med den artikel 🙂
  Betina.

 13. Dejligt at du kan bruge ordene til noget, Heidi.
  Jo, jeg kender så godt den helt fortryllende følelse, når en beslutning får ting til at falde på plads, så man ikke er i tvivl. Fint også at få den vinkel med i “billedet”. Tak <3

  Det er vist ret præcist den oplevelse du (bl.a.) beskriver, Judy. Når det pludselig bare siger "klik".
  Tusind tak for dine "Kloge Åge ord", som også vækker rigtig meget genklang i mig.
  Guldkorn i spandevis <3

  Kh Anette
  TrivselsGuide

 14. Hej Hanne.
  Måske må jeg se at få gjort alvor af et smut til Sjælland. Der er faktisk ofte nogen, der siger / skriver som du. Tusind tak for det 🙂
  Kh Anette
  TrivselsGuide

 15. Judy siger:

  Livet har lært mig, at jeg ikke kan tage store beslutninger “over night”, hvorimod jeg heldigvis er hurtig på aftrækkeren med dagligdagsting.

  Venter på det siger “klik”
  Accepten (overfor mig selv) af, at jeg ikke bare bestemmer mig, gør, at jeg overfor mine nærmeste med ro kan sige, at “det ved jeg ikke endnu”.
  “Hvornår ved du det så”, bliver jeg ofte spurgt.
  “Det ved jeg heller ikke”, svarer jeg, men jeg ved 100%, at pludselig klikker det inden i mig og så ved jeg, hvad der er det helt rigtige for mig/os.

  Ikke så systematisk
  Jeg laver ikke + og – lister, fordele og ulemper, som andre har stor succes med. Tingene modner sig på underligste vis, når det bare får tid og jeg ikke stresser.
  Dejlig viden at have. Det stoler jeg på og hviler i – dejligt at andre omkring mig har tålmodighed.

  Kloge Åge
  Andre gange (oftest faktisk), ved de slet ikke, at jeg går og tumler med en beslutning og så kommer det bare pludseligt fra mig. Så er problemet fx. , at min kæreste ikke har været med hele vejen, i alle overvejelserne (alle stene som er blevet vendt), og når han så stiller spørgsmål ved det, jeg har bestemt mig for, kan jeg blive voldsomt provokeret – for hvad regner han mig egentligt for, jeg har jo overvejet ALT, taget hensyn til alles følelser, økonomien, tidspunktet osv. Det er jeg så blevet bedre til at forklare ham med tiden.

  Ja, undskyld, men det må ikke altid være lige let at bo sammen som sådan en kloge Åge, ved bedre type som mig. Respekt for ham og hans kærlighed.

 16. Heidi siger:

  Åh, hvor jeg kender det, både med de små ting, som mad og is, og som gør mig til genstand for morsomheder fra andre. Men også de større ting, hvor det ofte er så stor en proces at nå frem til en beslutning, at jeg føler at alt for megen god energi går til det. Ser samme træk hos min datter, og burde være bedre til at støtte og forstå, men tror at alle de gamle plader kører inden i mig. Tak for dit indlæg, det er så fint at få sådan nogle ting tydeliggjort. Selvom det virker ubetydeligt, så fylder det jo vildt meget i hverdagen. Og dine råd kan bruges forskelligt, alt efter om det er stort eller småt. Omvendt: kender du, og I, så ikke også glæden ved at træffe valg, der bare føles rigtige?

 17. Hanne siger:

  Jeg ville meget gerne til foredrag mv, men bor i vestsjælland.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.