Er du særligt sensitiv?

Måske oplever du, at du mærker følelser og fornemmelser stærkere end andre?
Måske har du somme tider tænkt over, at du bliver træt og føler dig overbelastet hurtigere end andre mennesker? Så er du måske særligt sensitiv.

Den amerikanske psykolog og forfatter Elaine Aron har forsket i begrebet ”særlig sensitivitet” i mange år. Og flere forfattere, psykologer og andre med interesse for det er enige med hende i, at mellem 15 og 20 % af alle mennesker – børn og voksne af begge køn – er særligt sensitive. Det betyder ikke, at de andre 80-85 % er u-sensitive og u-empatiske mennesker. Det betyder bare, at 15-20 % er sensitive i en særlig grad.
HSP er en forkortelse for Highly Sensitive Person.

Hos særligt sensitive mennesker er nervesystemet mere fintfølende, og indtryk opleves stærkere mere detaljeret og dybere end hos mennesker, der ikke er særligt sensitive. Som særligt sensitiv registrerer og optager du i højere grad nuancerne i andres sindstilstand, og er hurtig til at fornemme, hvordan andre har det.
Derfor påvirkes du mere af følelser og stemninger end de fleste.

Mange særligt sensitive fortæller om en følelse af at være anderledes eller forkert i forhold til andre mennesker.
Måske dukker opdagelsen først op i det voksne liv, men følges af en pludselig eller snigende vished om, at det altid har været sådan.
For nogle voksne kommer bevidstheden om deres egen særlige sensitivitet i forlængelse af, at deres barn mistrives og/eller ”opdages” som særligt sensitiv.
Her kan du teste, om du er særligt sensitiv.

 

Overstimulering TrivselsGuide.dk


Indadvendt eller udadvendt?

Særligt sensitive mennesker er ikke ens. Der er flere måder, som personlighedstrækket kommer til udtryk på, og mange ”grupperinger” eller ”typer”, som beskrives forskelligt.

To overordnede typer er:

  • Den indadvendte type, som er tilbøjelig til at være stille og tænksom.
  • Den udadvendte type, som også kan være “nyhedssøgende” og/eller sensationssøgende. (HSS = High Sensation Seeker)

På min blog kan du bl.a. læse mere om de særlige kendetegn og om hvordan du kan holde balancen, hvis du både har “foden på bremsen og på speederen” på samme tid.

Fælles er tendensen til at blive overvældet eller overstimuleret af indtryk.  Det er dog individuelt, hvad der ”tricker” den enkelte. Det kan f.eks. være høje lyde, stærke lugte, mange informationer, mange mennesker, konflikter eller forvirring.

Alle mennesker kan blive overstimulerede eller udmattede og stressede.
Er du særligt sensitiv skal der mindre til, før det sker. Du er i højere grad udsat for stress, følelsesmæssig nedslidning eller udbrændthed, hvis du ikke lærer dig at forstå og håndtere de særlige behov for at passe på dig selv og imødekomme overstimuleringen.

Til gengæld er du som særligt sensitiv sikkert meget indfølende, forstående og har måske en veludviklet kreativ side indenfor et felt, som du interesserer dig for.

 


Mennesker, der arbejder med mennesker

Der er god grund til at tro, at der blandt mennesker, der arbejder med mennesker er mange med det særligt sensitive karaktertræk.

Det er en stor fordel at være indfølende og empatisk når man skal støtte eller vejlede andre, og det er også en udfordring.

 


Foredrag

“Er du særligt sensitiv? Find fordelene og din egen balance” – Om at få det bedste ud af at være særligt sensitiv.

Vil du hellere lytte til foredraget hjemme i din egen stue? Køb online-versionen her og lyt med det samme.
Onlineforedraget er indtalt i mit lille drivhus. Du får adgang til de samme slides, som til liveforedrag. (Kræver internetforbindelse.)

 


Erfaringsgrupper

(4 møder i en lille gruppe)

Har du lyst til at møde andre særligt sensitive? Læs mere om Erfaringsgrupper for særligt sensitive voksne

 


1:1 Samtaler / Sparring

At være særligt sensitiv er ikke en diagnose, lidelse eller sygdom.
Så du fejler altså ikke noget og skal derfor ikke behandles.
Men der kan være ting, du har svært ved at håndtere i forbindelse med din sensitivitet. Eller spørgsmål, du mangler svar på. Det kan jeg hjælpe dig med.
Samtaler kan også være gavnlige for dig som er tæt på et særligt sensitivt menneske (barn eller voksen).
Læs om 1:1 samtaler
Selvfølgelig kan du – som alle andre – få problemer med f.eks. angst eller depression. Ligesom du også kan få blindtarmsbetændelse eller brække en arm. Så kan du selvfølgelig have behov for behandling.
Men det er jo noget andet.

 


Inspiration pr. mail

Få inspiration til hvordan du bedst håndterer balancen og meget mere.
Skriv dig op til en  inspirationsmail i ny og næ med ideer, inspiration og viden, som klæ’r dig på til at passe på dig selv og de andre.

Når du skriver dig på min mailliste, får du med det samme adgang til at downloade guiden “PAUSER der virker”.
I den kan du bl.a. læse om, hvorfor vi ikke alle har gavn af at holde pause på samme måde.
Du lærer selvfølgelig også, hvordan netop DU kommer i gang med at holde pauser, der virker for dig.

(Vil du vide lidt mere om mine mails, før du siger ja tak? Så følg linket her.)

 


 

HSP Foreningens hjemmeside kan du læse mere om det, at være særligt sensitiv, og du kan også se, om der er en lokalafdeling i nærheden af, hvor du bor. (HSP står for “Highly Sensitive Person”)