At braende uden at braende ud - TrivselsGuide.dk“Tillykke” tænker jeg, hver gang jeg hører nogen fortælle, hvor dejligt det er at arbejde med mennesker. Og bli’r oprigtigt glad.
For det er jo så hamrende vigtigt, at alle, der overhovedet overvejer at arbejde med mennesker, brænder for det og trives med det.

En lillebitte alarmklokke begynder at bimle, hvis fortællingen udvikler sig til en uforbeholden lovprisning af , hvor skønt det er at kunne hjælpe og gi’ noget til andre.
I hvert fald hvis jeg slet ikke hører antydningen af, at der også kommer noget den anden vej. Eller i det mindste spotter en opmærksomhed på, at der hele tiden skal være noget at gi’ af.
Så bli’r jeg bekymret for, om “missionen” vil ende i stress eller psykisk nedslidning.

Den indre ressourcetank

Fuldstændig ligesom en bil har vi brug for brændstof. Som i menneske-sammenhæng er ressourcer og energi.
Belastninger og udfordringer i vores hverdag storforbruger af den energi og de ressourcer vi har, og derfor skal vi hele tiden fylde nyt på vores indre ressourcetank. Ellers løber den tør, og vi bliver stressede eller nedslidte. Det handler om balance. Fuldstændig som en gammeldags vægt med lodder på vægtskålene.

Måske kender du det. (Jeg gør…)

Du står med et ufattelig vigtigt projekt. En vildt sårbar ung. En gruppe udsatte børn, en indsats som bare skal lykkes…
Ildsjælen er i flammer for at gøre en positiv forskel for nogen, som virkelig har brug for det. Krævende, hårdt, spændende, nødvendigt.

Samtidig er der måske kolleger, der har en anden holdning, kører på frihjul eller er negative. Og en ledelse, der er presset af budgetter og politikker på området eller bare ikke er ledelsesopgaven voksen.

Og så har jeg slet ikke nævnt alt det andet. Den runde fødselsdag, som skal arrangeres. Knæskaden, der gør ondt. Parforholdet, der giver natlige spekulationer. Barnet derhjemme, som ikke trives. Den dårlige samvittighed over ikke at være nok for nogen. Skrammerne fra barndommen, som de fleste har ondt i – lidt eller meget. Eller alt det andet.

Fyld det rigtige på tanken

Jeg ville ønske, at jeg kunne gi’ dig opskriften på en altid fyldt tank. Men sådan er virkeligheden ikke. Alle mennesker er forskellige, og derfor er det også helt forskelligt hvad der stresser os og hvad der gi’r os ressourcer og energi. Derfor kan du aldrig være sikker på, at de gode “ekspert-råd”, som du sikkert er stødt på, vil virke for dig. Du må derfor selv – evt. med støtte fra andre – finde DIN EGEN OPSKRIFT.

Det gør du bedst ved at sætte dig ned et roligt sted og mærke efter. Tænke og mærke. Og skrive ned:
Hvad giver dig energi / ressourcer? Hvilke mennesker gør det samme? Hvad har du brug for, for at føle dig glad, rolig, energifyldt og i balance?
Hvad dræner dig? Hvem dræner dig? Du skal omkring både dit arbejdsliv (eller det, du bruger dine dage på), dit familie-/ privatliv, fritiden og andre livsområder, som har betydning for dig. Småt og stort.
Når du går i gang med at undersøge og mærke efter, hvad der skal puttes i din ressourcetank, kan du måske bruge et hjælpeark at styre efter. Hent ark med Ressourcetanken ved at klikke her.
Det er ikke et arbejde du bliver færdig med på en gang. Du kan med fordel vende tilbage til det hver gang du kommer i tanker om noget mere. Så vil du efterhånden ha’ et helt katalog over, hvad du helst skal undgå, og hvad du gerne skal have mere af for at trives og undgå stress.

Oaser og god mad

Når min ressourcetank er ved at løbe tør, har jeg brug for flere pauser i mit arbejde eller mere alene-tid derhjemme. Så trænger jeg til at blive forkælet med lækker mad (som gerne må være sundt).  Der er sikkert nogle bekymringer, som jeg skal ha’ snakket med nogen om, og måske nogle aftaler jeg skal sige nej tak til.
Hvis der er for svære udfordringer i mit arbejdsliv, er det helt sikkert, at jeg bli’r påvirket af det. Måske kan jeg ikke ændre situationen, men jeg kan arbejde med den måde, jeg tænker om den på. Og jeg kan være mere selvkærlig, gøre ting, der er rare for mig, så jeg kommer mere i balance. På den måde sørger jeg for at fylde mere på tanken, samtidig med at der bruges mere energi. Det gi’r god mening, ikke? Men det er sikkert noget andet, der virker for dig…?

Hvad så mere…?

I de kommende indlæg her på bloggen vil jeg komme med en række ideer til, hvordan du helt konkret kan arbejde med at holde tanken fyldt op, så du ikke mister balancen. Eller så du finder den igen.
Nogle gange med udgangspunkt i mit eget liv. Næste gang afslører jeg f.eks. at jeg ikke er helt normal. Men det har du måske allerede fundet ud af…

Hvis du kender nogen, som vil ha’glæde af at læse med, må du selvfølgelig meget gerne dele på de sociale medier, og hvor du ellers kommer forbi.

Kærligst
Anette
TrivselsGuide

 

Tagged with →  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.